Maduixes bones i saludables

 

Maduixes de l'Alt Maresme més de 50 anys formant part de la nostra agricultura.

Amédée François Frézier (1682-1773)

Breu Història

Va ser coneguda per grecs i romans. Poetes com Ovidi, Plini i Virgili li van dedicar versos. Ja en aquella època se  li atribuien qualitats curatives.

 Va ser a partir del segle XIV quan es va començar a cultivar, amb fruits de mida més gran. . També Linné va reconèixer els mèrits de les fulles de la maduixera de bosc, que el van curar d’un atac de gota. A França era famosa la bella Mme. Tallien, que prenia banys de maduixa per mantenir la lluminositat de la pell.

El nom genèric, Fragaria, té l’origen en la paraula llatina fraga, que vol dir ‘maduixa’. El nom vesca significa ‘petita’ en llatí.

Maduixera (fragaria vesca). Les espècies de maduixa són originàries de les regions holàrtica i Neotropical. Es fa en boscos o llocs ombrívols. En estat silvestre, es pot trobar en totes les zones temperades de l'hemisferi Nord. És conreada pels seus fruits anomenats 'fragues', 'fraules' o 'maduixes', però ha estat quasi totalment substituïda per la fraga, fraula o maduixot, un híbrid o encreuament de la Fragaria chiloensis (de Xile, on s'anomena "frutilla") i Fragaria virginiana (d'Amèrica del Nord).

El maduixot es va obtenir a la Bretanya el 1740, mitjançant l'encreuament de Fragaria Virginiana, una maduixera silvestre de l'est d'Amèrica del Nord, notable pel seu sabor, amb Fragaraia Chiloensis de Xile i l'Argentina portada per Amédée-François Frézier possiblement el nom "fraise" (maduixa en Francès) provingui d'aquí. D'aquesta hibridació en surt la FragariaxAnanassa la varietat més extesa comercialment.

Els cultius de Fragaria×ananassa han reemplaçat, en la producció comercial la maduixera silvestre o bosquetana que ja havia estat conreada des del segle XVII.

 

Història de Les Maduixes a l'Alt MaresmeTot i que hi han moltes teories de l'arribada de les plantes a l'Alt Maresme, la més estesa és la d'alguns pagesos que cap els anys 20 varen portar-les  de la Catalunya Nord. Concretament els amos de "Can Sala" de Calella les va cultivar els seus jardins. El jardiner Pere campaner n'era el responsable i repartia  les plantes a amics i coneguts pagesos.

Aquesta primera varietat es creu que es deia "Fertilité" tot i que ràpidament va ser batejada popularment com "Calella".

El primer cultiu en regadiu fou l'avi d'en Nicolau Vila, pagès de Calella.

Les primeres varietats que trobem són "Queixal de llop", "Sant Lluís" i Estepa.

 

A principis dels anys 70 comença el cultiu de la maduixa a "Les Montsantes"  i s'estén  per tot l'Alt Maresme. Anteriorment la finca  havia combinat els cultius de clavells, raïm, varietats Picapoll,Pansa Blanca... i horta, pèsols mongeta tendra Perona, tomàquets i Kiwis.

Des de llavors fins ara ha sigut el cultiu principal de la finca arribant a cultivar al llarg d'aquests anys més de 20 varietats diferents, aquesta experiència ens ha fet millors a l'hora d'escollir les varietats que més s'ajusten aquesta zona, les més gustoses i amb els millors valors nutricionals i organolèptiques. Les plantes adaptades durant quatre anys a l'aire lliure aconsegueixen major resistència els canvis climàtics, plagues i malalties. I ja que les sequeres han arribat per quedar-se, el fet de cultivar-ho tot sense plàstics ens permet un estalvi importantíssim d'aigua el cap de l'any. Hem de dir que hem fet els deures ja no depenem del petroli!!

Recollides com sempre hem fet amb cistell i triades, ens assegurem la màxima qualitat i salut dels fruits. Així com la separació per calibre.

 

Frespol Cooperativa Agricola Santpolenca SCCP

Carnaval

Les nostres

Amb més de 50 anys dedicats el cultiu de les maduixes de l'Alt Maresme, ens plau oferir-vos una selecció de les millors varietats de maduixes que s'han cultivat.

Des del 2014 fem la multiplicació de les noves plantes  a la mateixa finca, com aconsellen tots els agrònoms. Això fa que s'adaptin a la zona , el clima a les plagues i malalties creant-se defenses any rera any.

Hem fet els deures pel que fa a la dependència del petroli, i ja no utilitzem plàstics. Els nostres cultius són a l'aire lliure, aixó fa augmentar el seu sabor i aprofitar tota l'aigua de les pluges.

Per aquesta temporada disposem de 5 varietats de primavera i 3 varietats remuntant (Juny/Novembre) en cultiu hidropònic.

Les mares de la nostra plantació provenen de Califòrnia i França(2014) i es van adaptar i multiplicar a Sant Iscle de Vallalta (Manso Coll). Després de  generacions d'estolons  amb pol·linització natural ja són natives de l'Alt Maresme (Novetat Maduixes Dones d'Aigua!).

Hidropònic

Cistell

Palla

Arrels

Maduixes collides en cistell.

A la venta a la Primavera 2018

Punts de venta:

 

Empresa familiar dedicada el cultiu de la maduixa fa + de 50 anys

Empresa

  • Passat
  • Present
  • Futur

Contacta'ns